XXI Festiwal Zupy przyciągnął liczne grono uczestników i widzów. Uczestnicy rywalizowali w dwóch kategoriach: indywidualnej oraz instytucji, a ich dania oceniało profesjonalne jury w składzie: Maja Jońska, Barbara Szeligowska (dziennikarka), Robert Kubiak (wiceprzewodniczący Rady Miasta Jedlina-Zdrój) oraz Ernest Truszkowski (sekretarz miasta Jedlina-Zdrój).
W kategorii indywidualnej pierwsze miejsce zdobył Marcin Bradel ze Strugi za wyjątkowe kołduny litewskie w rosole. Drugie miejsce przypadło duetowi z Jedliny-Zdroju: Sonii Wiśniewskiej i Dorocie Raczek, które urzekły jury zupą „Zielono Mi”.
W kategorii instytucji największe uznanie zdobył barszcz ukraiński przygotowany przez Paulinę Hładun z Poligonu Smaków z Jedliny-Zdroju. Na drugim miejscu uplasowała się grochówka przygotowana przez Klub Sportowy „Zdrój" z Jedliny-Zdrój, a trzecie miejsce zdobył krem z kalafiora z wędzonym twarogiem i oliwą szparagową przygotowany przez Oskara Bradela z Soczyste Pieczyste ze Starych Bogaczowic. Wyróżnienie otrzymała także Oberża PRL z Jedliny-Zdroju za pomidorową z lanymi kluskami.
Nagrody dla zwycięzców zostały ufundowane przez Powiat Wałbrzyski, a wśród laureatów rozdano dyplomy oraz pamiątkowe statuetki.
– Konkurs kulinarny pokazał, że Powiat Wałbrzyski ma kulinarne talenty. Serdeczne gratulacje dla wszystkich uczestników i ogromne podziękowania dla partnerów oraz sponsorów za ich zaangażowanie i wsparcie. To był prawdziwy festiwal smaków – podsumowała Ilona Bujalska, Burmistrz Jedliny-Zdroju. – Wyrazy uznania dla wszystkich zwycięzców oraz uczestników za stworzenie niezapomnianej kulinarnej uczty! Dziękujemy za niesamowite smaki i wspólną zabawę! – dodaje.
Festiwal pełen smaku i emocji
Festiwal rozpoczął się uroczystym spotkaniem z Orkiestrą Komendy Wojewódzkiej Policji we Wrocławiu, która poprowadziła przemarsz od Domu Zdrojowego do Parku Zdrojowego. Po przywitaniu gości i rozpoczęciu festiwalu, park wypełnił się muzyką – najpierw w wykonaniu orkiestry, a następnie chóru seniorów „Srebrne Głosy” z Jedliny-Zdroju oraz zespołu muzycznego z Czech. W tym samym czasie na scenie kulinarnej, Maja Jońska, finalistka 5. edycji programu Hell’s Kitchen, zaprezentowała pokaz „Kuchnia zero waste – bez marnowania”, inspirując zgromadzonych do niemarnowania żywności. Publiczność miała także okazję uczestniczyć w nauce tańca latynoamerykańskiego, którą poprowadzili instruktorzy ze Szkoły Tańca Cordex. Po intensywnej lekcji wszyscy wspólnie bawili się podczas zabawy tanecznej, która trwała do późnych godzin wieczornych. Na najmłodszych uczestników festiwalu czekała natomiast specjalna strefa dla dzieci prowadzona przez Kamayu Art. Dodatkowo, w tym roku po raz pierwszy festiwalowi towarzyszył konkurs na najpiękniejszy bukiet zielarski z polnych kwiatów, ziół i kwiatów przy ogródkowych.
Napisz komentarz
Komentarze