Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama 1

CO WYTWARZAJĄ PSZCZOŁY?

Pszczoły to bardzo pracowite stworzenia, bez których nasze życie na ziemi znalazłoby się w poważnych tarapatach. Pomagają one utrzymać cały ekosystem w równowadze – to dzięki nim na wiosnę kwitnie setki różnych gatunków roślin, warzywa i owoce dają więcej lepszej jakości plonów. Pszczoły wytwarzają drogocenny miód, którego właściwości lecznicze są znane ludziom od zarania dziejów, ale do produktów pszczelich zalicza się też wosk, propolis i pyłek kwiatowy w postaci pierzgi. Jak wykorzystywać poszczególne produkty?
CO WYTWARZAJĄ PSZCZOŁY?

Płynne złoto, czyli miód

Zasadniczo miody można podzielić na trzy grupy: spadziowe, nektarowe oraz mieszane, które składają się z miodu spadziowego i nektarowego w różnej proporcji. Gatunków miodu jest bardzo dużo, a są one wytwarzane z konkretnych roślin i kwiatów, jak np. miód lipowy, gryczany, malinowy czy rzepakowy, z soku drzew – czyli miód spadziowy oraz z różnych roślin i kwiatów rosnących przy pasiekach, czyli z miodu wielokwiatowego. Miody różnią się między sobą kolorem, smakiem, konsystencją i zawartością poszczególnych składników odżywczych, ale generalnie są uważone za niezwykle cenny składnik codziennej diety, który stosowany regularnie, pozytywnie wpływa na zdrowie. Zaleca się każdego dnia spożywać 1-2 łyżeczki surowego i zimnego miodu lub rozpuszczać go w szklance przegotowanej i letniej wody (o temperaturze do 40 stopni), przy czym można go łączyć np. z cytryną, pomarańczą czy też kurkumą. Takie mikstury wspomagają układ odpornościowy oraz metabolizm oraz dodają energii i poprawiają humor w naturalny sposób. Zdecydowanie warto zaopatrzyć się w słoik prawdziwego miodu z dobrej pasieki, zwłaszcza w trudnych okresach w roku, takich jak jesień i zima czy przesilenie wiosenne, kiedy to jesteśmy dodatkowo narażeni na wirusy i sezonowe choroby. Miód z powodzeniem można dodawać do owsianek, zajadać z kromką chleba posmarowaną masłem czy polewać nim naleśniki. Warto jednak pamiętać, że w 100 gramach tego płynnego złota znajduje się około 300 kcal (w zależności od gatunku miodu), dlatego nie należy przesadzać z ilością – bo łatwo można przekroczyć bilans kaloryczny i narazić się na dodatkowe kilogramy.

Pyłek pszczeli

Pszczoły zapylające kwiaty zbierają z nich nektar oraz pyłek kwiatowy, który zabierają ze sobą do ula i układają w plastrach. Pyłek pszczeli (https://www.miod.pl/pylek-pszczeli/) to pożywienie pszczół, które służy im do szybszej regeneracji i większej siły do pracy. Pszczoły gromadzą także pyłek na gorsze czasy i możliwe klęski urodzaju – dzięki niemu mogą przetrwać. Pyłek pszczeli jest bogaty w witaminy i minerały, a ludzie mogą z niego skorzystać, by wspomóc organizm. Zawierają się w nim duże dawki witaminy A i B, pyłek posiada także właściwości przeciwzapalne, odtruwające i pomaga obniżyć poziom tłuszczów we krwi. W pasiekach można zakupić suszony pyłek pszczeli, który miesza się z wodą i odstawia na noc, po czym rano pije na czczo. Lepiej zaczynać od mniejszych ilości pyłku – to bardzo mocna substancja, która może także wywołać reakcje alergiczne.

Pierzga

Pierzga jest podstawowym pokarmem pszczół i ma kształt twardych grudek o ciemnobrązowym kolorze. Dość trudno pozyskuje się pierzgę, ponieważ wymaga to dokładnego czyszczenia plastrów ula – zdrowa pierzga pszczela jest więc na wagę złota. Ten pszczeli produkt bogaty jest w węglowodany, białka, tłuszcze nasycone i nienasycone, aminokwasy, których ludzki organizm nie wytwarza oraz witaminy i minerały. Najlepszym zastosowaniem pierzgi są napary lub jej suplementowanie w postaci tabletek. Napar polega na zmieszaniu w odpowiedniej proporcji pierzgi i letniej wody, po czym odstawienie wszystkiego na kilkanaście godzin i wypicie na czczo rano. Takie mikstury wspierają pracę układu trawiennego, krążenia i odpornościowego, a także pomagają w szybszej regeneracji organizmu. Podobnie jak pyłek pszczeli – ten produkt może powodować alergie, więc warto zacząć od mniejszej ilości pierzgi.


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama