Jak zadbać o ogólny porządek w kuchni?
Sprzątanie kuchni nie należy do najłatwiejszych zadań. Oprócz zmywania, czyszczenia powierzchni i sprzętów elektrycznych, musimy również zadbać o odpowiednią organizację akcesoriów przydatnych do gotowania. Większość z nich trzymamy w szafkach, ewentualnie w szufladach – rzadziej w innych miejscach, choć wyjątkiem w tym kontekście mogą być płyny do czyszczenia, mopy, szczotki oraz substancje chemiczne, które wiele osób przechowuje w mniej dostępnych miejscach. Jeśli chcemy uniknąć bałaganu, który bardzo lubi się „wkradać” do naszej kuchni, zdecydowanie warto pomyśleć o zakupie specjalnych wkładów do szuflad, organizerów oraz zestawu pojemników na produkty sypkie. Te ostatnie zmniejszają ryzyko wysypania się produktów żywnościowych, takich jak mąka, sól, cukier czy makarony. Sprzątanie bułki tartej czy panierki typu panko nie jest przyjemnym zadaniem, a korzystanie z papierowych toreb bezsprzecznie tworzy ryzyko wydostania się drobinek na zewnątrz, szczególnie podczas przesypywania ich do oddzielnych naczyń.
Organizacja w kuchni to mniej zmarnowanego jedzenia
Niektóre akcesoria do przechowywania produktów spożywczych pomagają zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia. Według danych przedstawionych przez polski Bank Żywności, w naszym kraju marnuje się dziennie ok. 13 tysięcy ton żywności, co daje zawrotną liczbę 4,8 milionów ton rocznie. Większość wyrzucanych produktów trafia na wysypisko prosto z naszych domostw. Przedsiębiorstwa, takie jak restauracje czy bary szybkiej obsługi, również marnują sporo jedzenia – ale nie aż tyle, ile zwykli konsumenci we własnych mieszkaniach. Jakie produkty żywnościowe najczęściej wyrzucamy? Możemy wyróżnić przynajmniej kilka kategorii „niechcianego” jedzenia.
- pieczywo, czyli bułki i chleby;
- świeże owoce oraz warzywa;
- wędliny i sery pakowane;
- jogurty, kefiry i pozostały nabiał;
- dania gotowe, np. zestaw do podgrzania.
Aby przedłużyć zdatność pieczywa do spożycia, można umieścić je w chlebaku – np. stalowym, drewnianym czy wyposażonym w bambusową pokrywę. Wędlinę, która niebawem się przeterminuje, warto zapakować próżniowo i zamrozić. Podobnie zresztą jak inne produkty garmażeryjne, nie licząc niektórych substancji półpłynnych.
Przybory kuchenne, które ułatwiają utrzymywanie porządku
Jak jeszcze możemy poprawić organizację w kuchni, tak aby od razu zauważyć efekty takiego działania? Mamy na to kilka sposobów. Przyprawy pozostawione w papierowych torebkach szybciej tracą na swojej świeżości niż te przełożone do dedykowanego przyprawnika. Dobrym pomysłem jest przesypanie wszystkich tego typu przypraw i umieszczenie pojemniczków np. na stojaku. Dzięki takiemu rozwiązaniu zaoszczędzimy sporo pieniędzy na kupowaniu nowych przypraw. Warto również przesypać mąkę czy cukier do metalowych bądź drewnianych pojemników. Zmniejszamy wówczas ryzyko zalęgnięcia się niepożądanych szkodników, choćby takich jak mącznika młynarka. Lepsza organizacja w kuchni to przede wszystkim mniej nerwów podczas gotowania i prawdziwe poczucie, że marnujemy mniejszą ilość żywności.