Kuchnia wegierska w Warszawie
Opis działalności
Kuchnia madziarska � kuchnia Wegier nalezy do kuchni srodkowoeuropejskich, odznacza sie jednak wsrod nich specyficznymi cechami. Tradycyjna kuchnia bazuje na miesie, warzywach sezonowych, owocach i swiezym chlebie. Najbardziej powszechna z tych cech jest uzywanie jako marynaty czerwonej papryki w proszku, aktualnie przewaznie slodkiej. Kuchnia wegierska w standardowej odmianie to potrawy podawane w czardach przy romskiej muzyce. Stala sie turystyczna oznaka kraju. Umiarkowanie goracy, nieco suchy klimat oraz produktywnosc niw Kotliny Panonskiej zapewnia Wegrom uprawe zboz oraz innych artykulow uprawnych, ogrodniczych oraz sadowniczych. Wsrod upraw owocowych nalezy zwrocic uwage na winna latorosl, ktorej plony sluza do bezposredniej konsumpcji jak i do wytworczosci wina.
Kategoria
Reklama