Tym razem 18 czerwca TOZD zwiedzało młyn "Hilberta" przy Batalionów Chłopskich w Dzierżoniowie. Na zbiórce przed młynem stawiło się 124 uczestników ciekawych zobaczenia tego okazałego obiektu. Przed wejściem Mieczysław Rzepisko przedstawił krótką historię obiektu. Młyn wybudowany został przez spadkobierców bielawskiego kupca i młynarza Carla Sigismunda Hilberta z Bielawy, jako pierwszy młyn parowy na Dolnym Śląsku 1837 r. W XIX w. był największym i najnowocześniejszym młynem na Dolnym Śląsku i swoje produkty oferował na całym terenie państw niemieckich na wschód od Łaby. W 1935 wymieniono ciąg technologiczny złożony z nowoczesnych (na tamte czasy) mlewników, które pracują do dnia dzisiejszego. Wybudowano wkomponowaną w obiekt wieżę w której znajduje się zbiornik mieszczący 30 m3 wody. Zainstalowano instalację przeciw pożarową składającą się sieci wtryskiwaczy. Po II WŚ do 1951 roku przejęty i eksploatowany przez Armię Radziecką, na potrzeby jej jednostek na Dolnym Śląsku. Obecny właściciel - „Młyn Dzierżoniów” Sp. z.o. o. produkuje wszystkie rodzaje mąk pszennych i żytnich. Sprawdzone i tradycyjne technologie przemiału sprawiają, że cieszą się one dużym uznaniem na rynku .
Komentarze