„Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole” – głosi staropolskie przysłowie. Warto je znać, bowiem przysłowia to częsty element zajęć w przedszkolu czy szkole, będący ważnym elementem folkloru i polskich zwyczajów.
W Tłusty Czwartek zatem zapomnimy o liczeniu kalorii i będziemy się bezkarnie objadać pączkami i chruścikami. Może je kupić, ale najsmaczniejsze są te pieczone w domu. Oto przepis z którego od lat korzysta Pani Helena na pączki ziemniaczane.
Składniki na około 20/25 szt. w zależności od średnicy foremki
4 żółtka średnich jajek
600 g mąki pszennej
50 g masła – 1/4 kostki
100 g cukru – około 1/3 szklanki
500 g ugotowanych ziemniaków
40 g świeżych drożdży
1/3 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
mały słoiczek musu lub konfitury na nadziewania pączków
1 litr oleju do smażenia
cukier puder do oprószenia gotowych pączków.
Akcesoria
blat lub stolnica z wałkiem;
cedzak do wyjmowania pączków
szklanka do wycinania pączków lub foremka do wycinania o średnicy 7,5 cm ;
duży i szeroki garnek;
ręczniki papierowe do kładzenia pączków po usmażeniu; szpryca z długim dziobkiem do nadziewania pączków lub plastikowa duża strzykawka;
szklanka o pojemność 250 ml.
Wykonanie
Ugotowane i przestudzone ziemniaki należy przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce. Następnie przygotować zaczyn. W tym celu należy lekko podgrzać mleko a masło roztopić w rondelku na małej mocy palnika. Świeże drożdże wymieszać z 3 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru. Całość dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Następnie dodać resztę składników: mąkę, zmielone i przestudzone ziemniaki, cukier, 4 żółtka jaj, masło, mleko, szczyptę soli. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut.
Na stolnicę wysypać trochę mąki i przełożyć wyrośnięte ciasto drożdżowe, oprószyć je mąką również od góry. Ciasto rozwałkować na grubość około 2-2,5 cm. Foremką o średnicy 7,5 cm lub szklanką wycinać pączki. Następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min.
W tym czasie przygotuj akcesoria: cedzak, szeroki garnek, ręczniki papierowe, olej do smażenia. Na rozgrzany olej kłaść pączki aby mogły swobodnie pływać w szerokim garnku. Smażyć po 3 minuty z każdej strony. Jeżeli pączki będą zbyt szybko nabierały koloru zmniejsz moc palnika i obniżyć temperaturę smażenia. Po usmażeniu pączki wyjąć na ręcznik papierowy, a po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Jak podpowiada Pani Helena, sekretem na pyszne pączki jest wyczucie odpowiedniej konsystencji ciasta. Nie wszystkie składniki można odważyć czy odmierzyć za pomocą szklanki. Ciasto trzeba czuć „pod ręką”, zatem tak ważne jest porządne wyrobienia ciasta. Czasami można dodać odrobinę spirytusu, to wtedy pączki nie będą piły tłuszczu.
Zatem w Tłusty Czwartek nie liczymy kalorii a wszystkim, którzy zdecydują się na samodzielnie przygotowanie słodkości życzymy powodzenia i smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze