Wszystko w ramach projektu realizowanego przez Powiat Dzierżoniowski i czeskie miasto Lanškroun pod nazwą „Upowszechnienie i rozwój transgranicznych więzi kulturowych na pograniczu Polsko-Czeskim”. Projekt był współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa w ramach Programu Interreg V-A Republika Czeska -Polska 2014-2020 za pośrednictwem Euroregionu Glacensis”.
Dużą atrakcją zarówno dla uczestników z Powiatu Dzierżoniowskiego, jak i gości z Lanškroun było wspólne gotowanie między innymi tradycyjnego czeskiego gulaszu. Warsztaty kulinarne poprowadził szef kuchni wrocławskiej Hali Stulecia Maciej Til, który znane czeskie potrawy przygotował wraz z uczestnikami w nowoczesny sposób. Wspólne gotowanie cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród odwiedzających ogród botaniczny.
Dzięki przychylności władz Arboretum Wojsławice delegacje miały możliwość spacerowania wraz z przewodnikiem po ogrodzie. Następnie po wspólnej degustacji wcześniej wspólnie przygotowanego posiłku, goście z Lanškroun odwiedzili najciekawsze zakątki powiatu.
Napisz komentarz
Komentarze