Regulamin konkursu kulinarnego
XIX Dolnośląskiego Festiwalu Zupy
I. Idea XIX Dolnośląskiego Festiwalu Zupy
Festiwal Zupy w Jedlinie-Zdroju odbywa się po raz dziewiętnasty. W ciągu blisko dwudziestu lat funkcjonowania wydarzenie zyskało rangę imprezy dolnośląskiej, uznanej przez szeroką rzeszę osób odwiedzających powiat wałbrzyski w okresie wakacyjnym. Festiwal Zupy w Jedlinie-Zdroju wspiera dolnośląskich przedsiębiorców i pomaga lokalnej społeczności, a także przybyłym gościom w wyborze najlepszej oferty usług gastronomicznych w regionie.
II. Cel konkursu
- promocja najsmaczniejszych zup regionu dolnośląskiego,
- wzrost atrakcyjności turystycznej regionu dolnośląskiego,
- budowa regionalnego produktu turystycznego.
III. Organizator
Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju.
IV. Uczestnicy konkursu
Zarejestrowane podmioty gospodarcze zajmujące się gastronomią m.in. restauracje, zajazdy, gospodarstwa agroturystyczne.
Jeden Uczestnik może zgłosić jedną zupę konkursową.
V. Nagrody
I miejsce:
Złota Waza
Certyfikat Dobrego Smaku nadany przez uznanego dolnośląskiego kucharza Wojciecha Harapkiewicza – przewodniczącego jury XIX Dolnośląskiego Festiwalu Zupy.
II miejsce:
Srebrna Waza
III miejsce:
Brązowa Waza
Wszyscy Uczestnicy otrzymają certyfikaty potwierdzające udział w Festiwalu.
VI. Postanowienia ogólne
Organizator zapewnia Uczestnikom miejsce (3x3m – namiot, stół, krzesła) na terenie Festiwalu oraz dostęp do prądu.
Uczestnicy są zobowiązani do sprzedaży minimum 30 litrów zupy konkursowej w cenie 5 zł za porcję (200 ml.)
Uczestnicy są zobowiązani do sprzedawania zupy wyłącznie w naczyniach ekologicznych.
Każdy kto zakupi porcję zupy konkursowej otrzyma od Organizatora jednorazowy bilet na Letni tor saneczkowy do wykorzystania w Centrum Aktywności „Czarodziejska Góra w Jedlinie-Zdroju przy ul. Poznańskiej.
Istnieje możliwość sprzedaży zupy konkursowej Uczestników przez Organizatora.
Uczestnicy mają możliwość sprzedaży innych produktów na terenie Festiwalu bez ponoszenia dodatkowych kosztów (wyłącznie na przydzielonej powierzchni).
VII. Warunki uczestnictwa
- zgłoszenie zupy na formularzu będącym załącznikiem do regulaminu do dnia 20 sierpnia 2022 roku, mailowo ([email protected]) lub osobiście: Centrum Kultury w Jedlinie-Zdroju (ul. Piastowska 13), Miejskiej Bibliotece Publicznej w Jedlinie-Zdroju (Plac Zdrojowy 4A). Wyjątkiem jest chęć udziału w akcji „Przystawka” (pkt. IX) – w takim przypadku należy dokonać zgłoszenia do 15 sierpnia 2022 r.
- dostarczenie 1 litra zupy do siedziby jury konkursu w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Jedlinie-Zdroju (Plac Zdrojowy 4A) w dniu Festiwalu do godz.14.00
VIII. Data i miejsce oceny zup, wyniki
Ocena zup przez profesjonalne Jury odbędzie się 28 sierpnia 2022 roku, w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Jedlinie-Zdroju (Plac Zdrojowy 4A).
Oceny dokona Komisja Konkursowa powołana przez organizatora, według kryteriów oceny dotyczących: smaku, zapachu, walorów estetycznych.
Wyniki rywalizacji zostaną ogłoszone 28 sierpnia 2022 roku podczas XIX Dolnośląskiego Festiwalu Zupy na terenie Parku Zdrojowego w Jedlinie-Zdroju przy ul. Warszawskiej.
IX. Wydarzenia towarzyszące, promocja Festiwalu i Uczestników
Przystawka:
Każdy Uczestnik lub inny podmiot gospodarczy (po otrzymaniu zgody organizatora) może wziąć udział w akcji „Przystawka” w dniach 26-27 sierpnia 2022 r. Akcja polega na przygotowaniu specjalnej oferty dla klientów w siedzibie Uczestnika. Oferta może być dowolna, np. rabat na niektóre artykuły, wydarzenie artystyczne, menu degustacyjne, itp. Akcja będzie reklamowana przez Organizatora w następujących mediach: Telewizja Sudecka, dziennikwalbrzych.pl, walbrzyszek.pl, Wiesz Co, DB2010 oraz w innych mediach, które dobrowolnie będą promowały Festiwal. W przypadku chęci uczestnictwa w akcji „Przystawka” uczestnik powinien dokonać zgłoszenia do 15 sierpnia 2022 roku.
Nagroda publiczności:
Uczestnicy Festiwalu mogą rywalizować o nagrodę publiczności. W tym celu uczestnicy będą oferowali w swojej siedzibie zupę konkursową od 29 sierpnia do 28 września 2022 roku (w dniach i godzinach otwarcia lokalu, w cenie ustalonej przez Uczestnika). Klienci będą mogli głosować na wybraną zupę za pomocą portalu Telewizji Sudeckiej. Organizator dostarczy Uczestnikom plansze z informacją o udziale Uczestnika w rywalizacji oraz o sposobie głosowania. Akcja będzie reklamowana przez Organizatora w następujących mediach: Telewizja Sudecka, dziennikwalbrzych.pl, walbrzyszek.pl, Wiesz Co, DB2010 oraz w innych mediach, które dobrowolnie będą promowały Festiwal.
X. Postanowienia końcowe
Uczestnicy konkursu wyrażają zgodę na przetwarzanie danych osobowych, rozpowszechnianie ich wizerunku oraz przepisu na zupę w celach związanych z organizacją i promocją konkursu kulinarnego XVII Dolnośląski Festiwal Zupy w Jedlinie-Zdroju. Organizator zastrzega sobie prawo do opublikowania imion, nazwisk, zdjęć oraz informacji o zwycięzcach i uczestnikach konkursu. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do zamieszczania informacji o zupach konkursowych w swoich materiałach i kampaniach promocyjnych. Poprzez przystąpienie do konkursu uczestnicy wyrażają zgodę na warunki zawarte w regulaminie. Niniejszy regulamin jest jedynym określającym zasady konkursu. Regulamin konkursu udostępniony jest do wglądu w siedzibie organizatora, a także na stronie internetowej www.ckjedlina.pl.Wszystkie kwestie, których nie obejmuje niniejszy regulamin ustala Organizator. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany niniejszego regulaminu.
XI. KONTAKT Z ORGANIZATOREM
E-mailowy: [email protected]
Telefoniczny: 609 004 644
Napisz komentarz
Komentarze