Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Przepis na babę wielkanocną polecają seniorki z klubu ABC Senior w Bystrzycy Dolnej

Wśród wielu potraw przygotowywanych na Wielkanoc, na stole obowiązkowo musi znaleźć się baba wielkanocna. Samo określenie wzięło się stąd, że kształtem przypomina kolistą spódnicę, jaką w sytuacjach odświętnych nosiły na wsiach starsze kobiety. Dodać należy, że zwyczaj pieczenia bab wielkanocnych trafił do nas m.in. z Litwy . Dziś sprawdzonym przepisem na to wielkanocne ciasto dzielą się nasze gospodynie z Klubu ABC Seniora.
Przepis na babę wielkanocną polecają seniorki z klubu ABC Senior w Bystrzycy Dolnej

SKŁADNIKI

  • 4 jajka 
  • 200 g masła lub oleju roślinnego 
  • skórka i sok z 1 cytryny 
  • 1 szklanka cukru (180 g) 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego (lub 1 laska wanilii)  
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (160 g) 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (90 g) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

 

WYKONANIE

Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) - włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą.

Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku (śr. ok. 22 - 25 cm), posmarować ją 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi orzechami czy migdałami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).

Masło roztopić (olej delikatnie podgrzać w kąpieli). Do letniego tłuszczu dodać sok i skórkę z cytryny, odstawić.

Do większej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W międzyczasie dodać cukier wanilinowy lub ziarenka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii.

Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto (można przez chwilę miksować mikserem, później przez chwilę mieszać delikatnie szpatułką, później znów zmiksować).

Do ciasta wlać masło lub olej i zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut (do suchego patyczka). Smacznego!

 


Podziel się
Oceń

Komentarze
Reklama
Reklama
Ostatnie komentarze
M Autor komentarza: MTreść komentarza: Dla mnie jest to dziwne, jedne drogi nie skończone a zaczynanie drugie następne, jest to trochę bez sensuData dodania komentarza: 24.09.2024, 18:25Źródło komentarza: Rozpoczęto III etap przebudowy ul. S. Żeromskiego oraz ulic Włókniarzy i Hotelowej w Bielawie A Autor komentarza: Anty-patologiiTreść komentarza: Nalać jej 2 galony alkoholu prosto do gardła a poźniej na pal. Niewinni przez takich umierają.Data dodania komentarza: 13.09.2024, 10:43Źródło komentarza: Cud, że nie doszło do tragedii. Kierująca samochodem kompletnie pijana! A Autor komentarza: Anty-nagleTreść komentarza: Fajna przygoda, dobrze, że nikomu nic się nie stało.Data dodania komentarza: 3.09.2024, 16:55Źródło komentarza: Autobus z pasażerami bez kierowcy odjechał z pętli w Kamionkach A Autor komentarza: Anty-nagleTreść komentarza: "Nagle" zasłabł?Data dodania komentarza: 31.07.2024, 11:37Źródło komentarza: 75-letni kierowca wjechał w Ratusz A Autor komentarza: MagdaTreść komentarza: Picie alkoholu nie jest dla debili. A poza tym ilu ludziom on już zrujnował życie....?Data dodania komentarza: 21.06.2024, 10:07Źródło komentarza: Pijany motocyklista doprowadził do upadku i odniósł uraz nogi A Autor komentarza: EskalacjaTreść komentarza: Dlaczego takie wydarzenia nie są nagłaśniane i człowiek dowiaduje się już po nich?Data dodania komentarza: 16.06.2024, 12:58Źródło komentarza: Rodzinny Festyn Tenisowy na kortach w Bielawie
Reklama