To sprawdzony przepis od 91. letniej babci Marii. Przez lata jedna z najstarszych mieszkanek naszej miejscowości obdarowywała rodzinę i przyjaciół pysznościami na Tłusty Czwartek. Dziś same będąc gospodyniami kultywujemy kulinarne tradycje, korzystając ze sprawdzonych przepisów naszych babć i mam. Myślę, że nikt tego dnia nie będzie liczył dodatkowych kalorii. Bo jak głosi stare polskie przysłowie „Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zjedzą pole i będzie miał pustki w stodole” – mówi Patrycja Woźniak, członkini KGW Boleścin.
Przepis na pyszne pączki od babci Marii
-
50 dkg mąki
-
5 dkg drożdży
-
7 żółtek
-
szklanka tłustego mleka
-
10 dkg rozpuszczonego masła
-
10 dkg cukru
-
starta skórka z cytryny
-
kieliszek spirytusu lub rumu
-
1 kg smalcu lub 1 litr oleju do smażenia
-
15 dkg konfitury z moreli lub z róży
-
cukier puder z wanilią
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z 3 łyżkami letniego mleka. Pozostałą ilość mleka gotujemy i wrzącym zalewamy pół szklanki mąki. Rozcieramy i mieszamy z pozostałą mąką, drożdżami i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrastającego ciasta dodajemy żółtka utarte z cukrem i letnie masło oraz spirytus lub rum. Dokładnie wyrabiamy ciasto aż do momentu, kiedy zacznie odstawać od rąk i naczynia. Przykrywamy ściereczką i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę, zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm.
Szklanką wycinamy kółka i na połowie kładziemy nadzienie, po czym zlepiamy z pustymi kulkami. Przykrywamy pączki ściereczką i pozostawiamy na ok. 20 min. W dużym płaskim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy partiami pączki, smażąc około 3 min. pod przykryciem. Odwracamy na drugą stronę już bez przykrycia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na serwetkę, aby odsączyć z tłuszczu. Dopiero wtedy posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze