Penelopie Rybarkiewicz-Szmajduch na przygotowanie dwunastu felietonów historyczno-kulinarnych przyznano 5400 zł. Każdy z odcinków będzie przedstawiał jedno danie, które mogło pojawić się w powszednim posiłku mieszczan. Opierając się na dostępnej literaturze, odtworzone zostanie menu dawnych świdniczan. Badając dolnośląskie tradycje kulinarne i stare książki kucharskie, autorka opowie, jak mogła na naszych terenach wyglądać codzienna i odświętna kuchnia. Każdy z odcinków będzie zawierał część praktyczną, czyli przepis i opis gotowych dań wzbogaconych o fotografie. Penelopa Rybarkiewicz-Szmajduch pracuje w Świdnickim Ośrodku Kultury. Przez 8 lat tworzyła cotygodniowe felietony kulinarne „Czary Penelopy”, od marca 2020 roku pisze felietony „Wszystko będzie dobrze”, które publikowane są na stronach ŚOK-u oraz „Lema podróże kulinarne” z okazji stulecia urodzin Stanisława Lema. Tworzy hasła reklamowe, pisze wiersze, teksty piosenek nagrywanych w Świdnickim Ośrodku Kultury. Kolekcjonuje przedwojenne książki kucharskie i starą porcelanę.
Patryk Dorobek na nagranie materiału muzycznego „Common Swift”, czyli dwunastu kompozycji muzyki instrumentalnej otrzyma 5400 zł. Ukażą się one w serwisach streamingowych o zasięgu ogólnoświatowym oraz wydane zostaną na analogowym nośniku w ilości ok. 100 egzemplarzy. Zwieńczeniem projektu będzie organizacja wydarzenia audiowizualnego. Patryk Dorobek jest członkiem zespołu Luna Park. Współpracował przy organizacji wielu imprez kulturalnych, m.in.: „Jam Session z zespołem Luna Park”, „Setka w teatrze”, „Light-rockowe zaduszki Ślężańskie” czy „Truskawka Teatr”.
Napisz komentarz
Komentarze