Już po raz drugi w tym roku impreza z kłodzkim pstrągiem w roli głównej zagości w Szczytnej przy Deptaku Miejskim. Festiwal pod nazwą „Kłodzki pstrąg na naszym stole” odbędzie się w niedzielę 14 grudnia, w dzień po szczytnieńskich Adwentaliach.
Impreza stawia sobie za cel propagowanie produktu regionalnego, jakim jest pstrąg hodowany na Ziemi Kłodzkiej, promocję przepięknych miejsc Hrabstwa Kłodzkiego oraz rozwój aktywności lokalnej opartej na bogactwie naszego regionu. Publiczność będzie mogła nie tylko podziwiać kompozycje potraw z pstrąga przygotowane przez miłośników tej ryby, które oceni profesjonalne jury, ale także zakosztować specjałów przygotowanych przez lokalne stowarzyszenia, grupy kulinarne i koła gospodyń. Organizatorzy festiwalu proponują także pokazy mistrzów kulinarnych, którzy poprowadzą warsztaty dla publiczności z przyrządzania dań z pstrąga i nie tylko. Nie zabraknie quizów i konkursów dla publiczności, a na uczestników czekają cenne nagrody.
Festiwal to także okazja dla regionalnych producentów, aby mogli zaprezentować swoje produkty i wyroby. Tym bardziej, że Ziemia Kłodzka słynie nie tylko z pstrąga ale także miodów, aronii i wielu wspaniałych i smakowitych produktów, którymi śmiało można się chwalić.
Organizatorzy zapewniają, że i tym razem nie zabraknie występów artystycznych oraz darmowych degustacji i możliwości zakupu nie tylko pstrągowych specjałów, co w przedświątecznej atmosferze wydaje się niezwykle atrakcyjne. Realizatorami tego projektu jest Stowarzyszenie Fundus Glacensis, przy współpracy z Gminą Szczytna i Stowarzyszeniem Pstrąg Kłodzki.
Darmowe przejazdy do Szczytnej z dworców PKS w dniu imprezy o godz. 12.30: z Kłodzka przez Szalejów i Polanicę oraz z Kudowy przez Lewin i Duszniki. Szczegółowe informacje na plakatach, ulotkach i na stronie www.fundusglacensis.pl . Początek imprezy o godz. 13.00. Zakończenie ok. 16.30.
Napisz komentarz
Komentarze